Zelfhulp bij psychische klachten: elf websites (2024)

Zelfhulp bij psychische klachten: elf websites (1)Niet minder dan drie miljoen Nederlanders hebben te maken met psychische problemen. In onze 'participatiesamenleving' zijn we steeds meer op onszelf aangewezen. Een lichtpuntje aan de horizon bestaat uit betaalbare of gratis online hulpverlening, én uit het aanboren van de eigen krachten, bijvoorbeeld onder de trendy noemer 'ervaringsdeskundige.' Een van de aanbieders op dit vlak is de Stichting Mirro, die hierbij zonder winstoogmerk inspeelt op huidige behoeftes bij mensen om bij de eerste tekenen van psychische klachten laagdrempelige (zelf)hulp te zoeken.Psychische klachten zijn helaas gemeengoed in ons land. Meer dan drie miljoen mensen hebben te maken met een of andere variant van een psychisch probleem. Vergoeding van hulp bij zulke klachten is allang niet meer vanzelfsprekend in onze 'participatiesamenleving.' Een lichtpuntje aan de horizon bestaat uit de trend van online hulpverlening, die de kosten drukt en de drempel naar hulp sterk verlaagt. Trend nummer twee is zelfhulp, maar vaak wel in gemeenschapsverband. Mensen die met dezelfde klachten te maken hebben, kunnen als 'ervaringsdeskundigen' regelmatig zinnige adviezen uitwisselen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat wie een psychisch probleem heeft, zich niet alleen in die rol ziet, maar ook in die van helpende hand en vraagbaak. Dit kan het - vaak gedeukte - zelfbeeld versterken.

Zelfhulpwebsite bij mentale problemen

Om in te spelen op al deze ontwikkelingen, heeft de stichting Mirro niet minder dan elf websites ontwikkeld die in het teken staan van de (online) zelfhulp. De overkoepelende website van de stichting is het toegangsportaal tot de overige websites. Deze websites hebben elk een eigen specifiek thema, zoals combineren van moederschap en werk, rouw verwerken of problemen met slapen verminderen. Wat wordt er aangeboden? Allereerst praktische informatie, maar ook tips, zelftests, oefeningen én de ervaringen die anderen hebben willen delen. Het basisbeginsel van deze zelfhulpsites is om zelfstandig wat meer inzicht te krijgen in de situatie waarmee je te maken hebt en van daaruit een manier te vinden om er iets mee te doen.

"Behoefte aan ondersteuning bij lichte psychische klachten"

Volgens directeur Remko Segers van de Stichting Mirro gaat het er bij de websites om, tegemoet te komen aan de behoefte die mensen hebben aan ondersteuning bij met name lichte psychische klachten. Dan gaat het om informatievoorziening en handvatten om iets aan het probleem te doen. In de woorden van Segers: "We maken op de sites professionele expertise makkelijk toegankelijk voor een breed publiek.” Als mensen bijtijds eventuele psychische problemen herkennen en er iets aan doen, kunnen vaak grotere problemen voorkomen worden.

Wat zijn de meest voorkomende psychische problemen?

Achtereenvolgens zijn de meest voorkomende psychische problemen in Nederland: depressie, specifieke fobie, alcoholmisbruik, sociale fobie, angststoornis, paniekstoornis en ADHD.


Wie en wat?

Bij het ter perse gaan van dit artikel zijn er elf thema's waarop de websites zich richten. Naast genoemde aandacht voor de balans tussen werk en moederschap, het omgaan met slaapproblemen of het verwerken van rouw, is er specifieke aandacht voor het omgaan met alcohol, met name voor een doelgroep van senioren. Daarnaast is er een website gericht op het omgaan met angstproblemen (immers een zeer 'hoog genoteerde' klacht als het gaat om psychische problemen waar mensen mee kampen). In deze tijd van crisis, bezuinigingen op personeel en overheidsmaatregelen die zaken als mantelzorg steeds verder terug wentelen op de mens zelf, is het logisch dat Mirro zich richt op het omgaan met stress, én een apart thema voor mantelzorg heeft ingericht. Ook heel actueel is de aandacht voor gamen. De wetenschappelijke onderzoeken over de mogelijk negatieve gevolgen van gamen en eventueel verslavingsproblematiek stapelen zich op. Zeer relevant in tijden waarin de kranten ons vertellen dat de overheidsmaatregelen bedrijven bevoordelen en de rekening letterlijk bij de burger leggen, is de aandacht voor geldproblemen. Daarnaast is er een thema over relatieproblemen, en tot slot één voor het 'nieuwe werken', ofwel het werken op flexibele tijden en plekken.

Meer weten over zelfhulp bij lichte psychische klachten? Kijk op www.mirro.nl/aandeslag.

Ervaringsdeskundigen én professionals

Bijzonder aan het initiatief van de stichting is dat zowel professionele deskundigen uit de hoek van de GGZ betrokken zijn bij de ontwikkeling van de websites,als ervaringsdeskundigen. Wie niet precies weet waar zij of hij precies behoefte aan heeft, kan via een overkoepelende zelftest op de homepage in kaart brengen wat de persoonlijke aandachtsgebieden zijn. Op de specifieke websites staan zelfhulpmodules die oefeningen aanreiken. Via een meting van de beginsituatie én de eindsituatie, kunnen mensen zelf in beeld brengen hoe de situatie is en of er sprake is van ontwikkeling op het bewuste gebied.

Stichting Mirro

Stichting Mirro werd in 2012 opgericht zonder winstoogmerk. De bedoeling is een bijdrage te leveren aan preventie, screening en behandeling van psychische klachten. Binnen Stichting Mirro hebben de GGZ-instellingen AZmn, GGZ Drenthe en GGZ inGeest de handen ineen geslagen met de Parnassia Groep én verzekeringsmaatschappij Achmea. Het devies is, psychische zorg meer vroegtijdig, doelmatig én eenduidig te maken, zodat mensen die psychische problemen ondervinden een betrouwbaar aanspreekpunt hebben dat inspeelt op individuele wensen en behoeftes. Dit helpt niet alleen mensen aan betaalbare zorg, maar helpt de maatschappij ook om de kosten van psychische hulp binnen de perken te houden. De Stichting Mirro laat de kwaliteit van haar aanbod bewaken door een wetenschappelijke raad, door deskundigen op het gebied van psychische hulpverlening, en gebruikers zelf.


Video kijken op Vimeo?

Op Vimeo heeft Stichting Mirro een video gezet om zichzelf te introduceren. Er wordt aan bijgedragen door iemand die een beroep heeft gedaan op de het onderdeel rouwverwerking, en door iemand die professioneel werkzaam is in de zorg. Kijken? https://vimeo.com/stichtingmirro/review/85817981/099bcbfdd1

© 2014 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Gerelateerde artikelen

Overgang test: Ben ik al in de overgang? Eenvoudige zelftestVeel vrouwen worden al vroeg in hun leven geconfronteerd met vreemde en vaak onplezierige klachten en symptomen, die hel…

Zelfhulp bij psychische klachten: elf websites (2)Gevolgen van het veelvuldig drinken van alcoholWanneer iemand veel alcohol drinkt, kan dit op korte en lange termijn voor grote problemen zorgen. Dit kunnen zowel psyc…

Zelfhulp bij psychische klachten: elf websites (3)Depressie door welvaart en gelukreclame?In de uitzending van het programma VPRO Thema 'Iedereen depressief?' op dinsdag 28 december 2010 stelt Jules Tielens, ps…

Zelfhulp bij psychische klachten: elf websites (4)Diabetes, gevolgen op de korte termijn: symptomen en soortenDe gevolgen van diabetes en complicaties op korte termijn zijn afhankelijk van het feit of je je diabetes onder controle…

Zelfhulp bij psychische klachten: elf websites (5)Gaatjes of tandbederf in tanden: symptomen en behandelingHet is een van de meest voorkomende aandoeningen wereldwijd: gaatjes of tandbederf. Wat onschuldig zal beginnen door het…

Bronnen en referenties
  • Informatie Mirro
  • Magazine Quest
  • Trimbos Instituut
Zelfhulp bij psychische klachten: elf websites (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5765

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.